Asymetria ako forma originality v móde

Pod pojmom asymetria si každý z nás predstaví nesúmernosť, nerovnomernosť, nepomer, nesúlad alebo nedostatok pravidelnosti. Práve to sa stalo akýmsi ťažiskom pre mnohých módnych návrhárov. Aj asymetria totiž dokáže pôsobiť harmonicky. Asymetrické modely

pridal Monika Sládková 6.12.2011 o 0:00


Pod pojmom asymetria si každý z nás predstaví nesúmernosť, nerovnomernosť, nepomer, nesúlad alebo nedostatok pravidelnosti. Práve to sa stalo akýmsi ťažiskom pre mnohých módnych návrhárov. Aj asymetria totiž dokáže pôsobiť harmonicky. Asymetrické modely pôsobia ešte stále inak, originálne, zaujímavo a jedinečne. Návrhári ju vnímajú ako jednoduchú asymetriu, kde využitím jedného prvku oživia klasický jednoduchý model (častokrát ide o minimalistický štýl). V opačnom prípade, návrhári kombinujú viacero asymetrických elementov a vznikajú komplikované modely, označované ako haute couture. O ich nositeľnosti však môžeme len polemizovať.

titulka1 Asymetria ako forma originality v móde

Návrhy a modely zložitejšieho asymetrického štýlu.

Dokážu upútať a zároveň aj odpútať. Upútať dokážu svojim netradičným strihom a jedinečnosťou, a odpútať naopak dokáže od problematických partií, ktoré “zamaskujú”. Niektoré asymetrické modely sa zameriavajú na odhalenie istých častí tela, čo vyvoláva dojem rafinovanosti. Najklasickejším netradičným asymetrickým modelom resp. strihom je “jedno rameno von”. Tento trend sa neustále vracia a nevyžaduje si žiadne doplnky. Vyzerá dobre a pôvabne najmä na štíhlych ženách. Dámy so širšími ramenami, by sa tomuto strihu mali radšej vyhnúť, mohlo by to mať opačné účinky.

ASOS Asymetria ako forma originality v móde

Strih "jedno rameno von" sa objavuje aj na párty šatách, ktoré sú v tomto období veľmi žiadané. Tieto ponúka ASOS.

trend Asymetria ako forma originality v móde

Jednoduché kúsky s prvkami asymetrie sú bežne nositeľné.

Francúzska módna návrhárka menom Bouchra Jarrar vytvorila kolekciu s asymetrickými prvkami na jeseň/zimu 2011. Návrhárka dbá predovšetkým na kvalitu materiálu, jeho jednoduché využitie a narozdiel od iných, uprednostňuje klasický elegantný štýl.

Bouchra Jarrar haute couture paris 2011 Asymetria ako forma originality v móde

Modely francúzskej návrhárky Bouchar Jarrar.

Basil soda Asymetria ako forma originality v móde

Extravagantnejšie a do detailu prepracované šaty - Basil Soda.

Armani Prive Asymetria ako forma originality v móde

Armani Privé a jeho futuristicky pôsobiace modely, taktiež s prvkami asymetrie.

Inšpirácia na tvorbu asymetrických strihov častokrát vychádza zo životných situácií (niekedy až trápnych), kedy sa vám rozpára rukáv od blazeru, necháte si rozopnutý zips alebo si zapnete kabát o jeden schod nižšie. Česká módna návrhárka Hana Zárubová nedávno prezentovala svoju kolekciu asymetrických modelov na Designblok Fashion Week 2011 v Prahe. Táto kolekcia niesla názov Air Force a pri jej tvorbe sa inšpirovala kombináciou parašutistického padáka a neoprénu.

AS1 Asymetria ako forma originality v móde

Sochárska kolekcia Air Force, navrhnutá Hankou Zárubovou.

AS3 Asymetria ako forma originality v móde

Návrhárku fascinujú akoby "nedokončené" modely.

AS2 Asymetria ako forma originality v móde

Hana Zárubová inklinuje k filozofii využitia netradičných materiálov a ich úspornosti.

Ako ste na tom vy — podliehate netradičným prevedeniam alebo stavíte radšej na klasiku?



Zaradené pod: Trendy a štýl




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]