Šesť osvedčených tipov, ako si vybrať poriadny sveter

Máte svoj obľúbený sveter? Verím, že každý má aspoň jeden, ku ktorému sa počas zimnej sezóny vracia rád. Zamysleli ste sa niekedy aj nad tým, prečo ho máte tak radi? Určite by ste mi vedeli vymenovať niekoľko dobrých dôvodov (pokojne môžete v komentároch

pridal Hana Jariabková 14.12.2011 o 0:00


Máte svoj obľúbený sveter? Verím, že každý má aspoň jeden, ku ktorému sa počas zimnej sezóny vracia rád. Zamysleli ste sa niekedy aj nad tým, prečo ho máte tak radi? Určite by ste mi vedeli vymenovať niekoľko dobrých dôvodov (pokojne môžete v komentároch), no pre tých z vás, ktorí stále hľadáte alebo túžite po ďalšom, som pripravila tento článok, ktorý vás prevedie od kupovania po starostlivosť. V obchodoch je výber naozaj veľký, no nie vždy je dobré nechať sa nahovoriť na prvú vec, ktorú zbadáte. Študujte materiál, vyberajte strih a dbajte na detaily. O sveter sa dobre starajte aj doma a uvidíte, že vám vydrží omnoho dlhšie. Ako na to, to si prečítajte v pokračovaní článku.

svetre Šesť osvedčených tipov, ako si vybrať poriadny sveter

Svetre z aktuálnej ponuky Topshop.com.

  1. Farba a strih. Pri výbere svetra zohľadnite v prvom rade farbu (najlepšie taká, ktorá vám pristane alebo sa vám páči) a strih. Strih svetra by mal závisieť od vášho typu postavy. Dlhý kardigan s vreckami pôsobí ležérne, zapínanie na gombíky môže vyzerať klasicky a pod sveter s hlbokým výstrihom sa hodí košeľa alebo tričko. Dôležitá je aj hrúbka: drobnejšie dámy by nemali voliť príliš vrecovité a široké strihy hrubých tkanín, pretože sa v nich budú “strácať” a pôsobiť objemnejšie. Môžu si ich dovoliť skôr ženy s vysokou štíhlou postavou. Všeobecne je najvhodnejší strih, ktorý jemne obopína postavu. Treba však mať tiež na pamäti, že pod sveter sa musí zmestiť tielko — tenká vrstva pod ním zabezpečí lepšiu reguláciu tepla.
  2. Materiál. Ak chcete, aby vám sveter dlho vydržal, materiál je základom, ktorý pomôže. Akryl,  polyester alebo viskóza majú zvyčajne najmenšiu trvanlivosť. Sú síce najlacnejšie a mnohokrát aj jemné na ohmat, no žmolky a opotrebovanie sa dostavia aj pri najjemnejšom zaobchádzaní. Vhodnejšie sú už prímesi s vlnou (ovčia, mohér či angora), ktorá je ako stvorená do chladného zimného počasia. Netreba však zabúdať aj na luxusnejší kašmír. Pre ten všeobecne platí, že čím vyššia cena, o to väčšia kvalita, v “bežných” obchodoch však veľké rozdiely nehľadajte. Prímesy kašmíru nájdete napríklad v Promode alebo v predajniach Tommy Hilfiger.
  3. Detaily. Nikdy nepodceňujte jednoduché detaily — či už funkčné, alebo dekoratívne. Na svetri vás možno zaujme pekná saténová stuha, ktorá sa dá obviazať okolo pásu (skúste predajne Orsay), no všimnite si omnoho viac. Niektoré textilné opasky, ktoré slúžia na previazanie, sú prichytené o pútko. Mám podobný sveter z H&M a vždy ma veľmi teší, že opasok sa mi neposúva zo strany na stranu. Ak má sveter vrecká (platí hlavne pre kardigany), pozrite sa do do vnútornej časti, či sú prichytené. Ak nie, vedzte, že nikdy nebudú celkom vystreté, naopak, budú sa krčiť a na páse tvoriť veľké “hrče”. Túto drobnú vychytávku nájdete napríklad na svetroch z Manga. Posledný zaujímavý detail je diera na palec na konci rukávov. Sveter sa nielenže natiahne ďalej na ruku a dobre hreje, ale sa vám aj ľahšie oblieka kabát.
  4. Pranie. Pri väčšine svetrov platí pravidlo, že by sa mali prať v rukách — špeciálne však pri vlne, mohéri a kašmíri. Ak máte dobrú pračku, ktorá má program ručného prania, môžete zvoliť aj ten, najskôr si však otestuje, či zvláda bez poškodenia oprať napr. nylonové pančušky. Nezabudnite tiež na stupeň žmýkania — čím nižší, o to menej budú vlákna pokrčené a po dlhodobom praní aj zničené.
  5. Sušenie. Každý materiál použitý na utkanie svetra má pomerne vysokú savosť vody. Obzvlášť to platí pre vlnené tkaniny alebo prímesy, no výnimkou nie je ani akryl (polyester vodu zadržiava najmenej). Svetre by sa však v žiadnom prípade nemali žmýkať, ale prevesiť horizontálne cez sušiak na bielizeň, nie visieť na vešiaku. Voda tak nebude kvapkať z jednej strany a predíde sa vyťahaniu a zmene tvaru svetra.
  6. Žehlenie. Umelé tkaniny ako polyester sa mnohokrát zaobídu aj bez žehlenia, no v prípade, že sveter žehliť treba, zvoľte najnižšiu, alebo prinajvyššom stredne veľkú teplotu. Nezabudnite žehliť z rubovej strany, pretože materiál sa zvykne žehlením odtláčať a lesknúť.
foto Šesť osvedčených tipov, ako si vybrať poriadny sveter

Kardigan z Manga s pripevnenými vreckami. Všimnite si miernu lesklosť materiálu — je spôsobená žehlením. Na na rubovej strane svetra si však niekto nič nevšimne.



Zaradené pod: Trendy a štýl




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]