Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

O Audrey Hepburn vo filme Raňajky u Tiffanyho sa toho popísalo už naozaj veľa. Herečka, ktorá svoju najpopulárnejšiu filmovú rolu získala prakticky náhodou, sa stala zosobnením glamouru možno aj preto, lebo po tejto snímke sa klasický hollywoodsky glamou

pridal Hana Jariabková 22.3.2012 o 0:00


Breakfast at Tiffanys Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?O Audrey Hepburn vo filme Raňajky u Tiffanyho sa toho popísalo už naozaj veľa. Herečka, ktorá svoju najpopulárnejšiu filmovú rolu získala prakticky náhodou, sa stala zosobnením glamouru možno aj preto, lebo po tejto snímke sa klasický hollywoodsky glamour zo strieborného plátna prakticky vytratil.

Malé čierne šaty kedysi preslávila Coco Chanel, no vďaka návrhárovi Hubertovi de Givenchy a excentrickej postavičke Holly Golightly sa stali populárne znovu. S veľkým perlovým náhrdelníkom, trblietavou sponou vo vlasoch a klasickými wayferermi tak Audrey dostala nesmrteľný look, ktorý dnes pozná skutočne každý.

Za jej malými čiernymi šatami sa však skrýva omnoho viac. Bolo to len nedávno, v roku 2006, kedy boli Audreyne šaty venované do aukcie. V skutočnosti však mali tri kópie: jedna je v kostýmovom múzeu v Madride, druhé sú v archíve značky Givenchy v Paríži, a tretie boli použité priamo vo filme. Ich cena sa predbežne na aukcii odhadovala na 50-70,000 libier, no nakoniec boli predané za neuveriteľných 410,000 libier. Peniaze boli použité na charitatívne účely v Indii. Malé čierne šaty Audrey tak urobili vo svete osvetu aj medzi chudobnými — nie iba vo svete módy.

Ako je to však s ostatným oblečením vo filme? O tom sa akosi mlčí. Viete, prečo máme kostýmy hlavnej hrdinky tak radi? Zrejme preto, lebo každý jej odev tvaroval hlavnú hrdinku a dotváral samotný dej filmu. Ako presne, to sa už dočítate v pokračovaní článku.

Preslávené malé čierne šaty nesie hneď úvodná scéna, v ktorej Audrey raňajkuje pred obchodom Tiffany’s, no i v scéne, kedy doma usporiadala veľkú párty. Tieto šaty dávajú jej osobnosti hneď niekoľko odtieňov: skrýva sa za nimi žena, ktorá túži po bohatstve a podľa toho sa aj oblieka, no o to viac jej šaty a šperky zdôrazňujú, že Holly žije len zo dňa na deň a skutočné hodnoty si potrebuje usporiadať. Naviac, všimnite si detail: čierna je praktická a ľahko kombinovateľná farba, ktorá ladí ku všetkému a dobre sa k nej menia doplnky. Na tomto princípe stoja aj jej zvyšné outfity.

h2 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

h3 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

h4 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

Holly Golightly vyzerá ako každá filmová postava perfektne aj v spánku po prežúrovanej noci. Spoločnosť jej robí Mačka, no dôvod, prečo si ju pamätáme v tejto scéne, je práve maska na spanie s veľkými mihalnicami a strapcové štuple do uší. Oboje vyzerajú neobyčajne — a o samotnej Holly napovedajú, že na nej bude niečo nevšedné.

Holly Go1 600x337 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

BATscreen053 600x337 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

Čoskoro však zisťujeme, že Holly je v súkromí omnoho jemnejšia a citlivejšia postava, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Keď sa začne stretávať so svojím susedom Paulom, ukazuje svoje pravé ja aj vďaka obyčajnému oblečeniu, napríklad v sivej mikine a roláku. Holly vie byť aj sama sebou, zatiaľ však nevie, že to dokáže len pred svojou budúcou láskou.

MoonRiver 600x337 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

tiffanys10 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

Ako pridať trochu veselosti do nevydareného dňa, v ktorom sa Holly a Paul rozhodnú robiť veci, ktoré ešte nikdy nerobili? Pri kradnutí masiek v hračkárstve je Audrey zachytená v optimistickom oranžovom kabáte. Ide nielen o krásnu klasiku 60. rokov, ale aj typ oblečenia, ktorý pôsobí žensky, no zároveň nie príliš vážne. Možno aj preto sa Holly s Paulom spontánne pobozkali a strávili spolu noc, no nič viac ako “úlet” z toho nebolo…

h5 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

Takmer v závere filmu sa zdá, že Holly si splnila sen: našla si bohatého muža, ktorý ju zabezpečí a snáď jej i splní všetky materiálne túžby. V tejto scéne jej úprimné nádeje a naivitu podčiarkujú ružové šaty a kabátik. Holly v tejto farbe vyzerá rozkošne, no jej radosť na sobáš za brazílskeho miliónara Josého čochvíľa opadne, keď si prečíta list, ktorý oznamuje smrť jej brata Freda. Ružové šaty následne ponúkajú kontrast k jej stratenému štastiu, ktoré odletelo ako pierka z vankúša, ktorý uplakaná Holly zo zúfalstva roztrhala.

h7 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

Budúcnosť filmovej hrdinky sa rúca ako domček z karát, no napriek tomu stále nechce pochopiť, že odchod do Brazílie za Josém jej nedá budúcnosť, akú skutočne potrebuje. Svoju mačku po ceste v taxíku vyhodí na ulicu a keď ju Paul požiada o ruku, ona ho jednoznačne odmietne. Po chvíli si uvedomí, koľko stratila, a vyberie sa hľadať svojho štvornohého spoločníka, no i Paula. Vo finálnej scéne má Holly oblečený obyčajný trenčkot, ktorý je nielen vhodný do upršaného počasia, no jeho rozopnuté gombíky poskytujú aj spôsob, ako sa dostať k jej srdcu.

h8 600x337 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?

BATscreen883 600x337 Prečo milujeme šaty z filmu Raňajky u Tiffanyho?



Zaradené pod: Módne ikony




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]