Letom módnym svetom: Jar zmien a návratov

Svet módy sa stále točí v kolobehu sezón a týždňov módy, ktoré niekedy ubiehajú tak rýchlo, že im ledva stačíme. Posledný mesiac-dva nebol výnimkou a priniesol v sebe viacero dôležitých udalostí, ktoré ak nie sú na vašom dennom radare, dozviete sa o práv

pridal Hana Jariabková 26.3.2012 o 0:00


Svet módy sa stále točí v kolobehu sezón a týždňov módy, ktoré niekedy ubiehajú tak rýchlo, že im ledva stačíme. Posledný mesiac-dva nebol výnimkou a priniesol v sebe viacero dôležitých udalostí, ktoré ak nie sú na vašom dennom radare, dozviete sa o práve teraz. Začnime tým, že report z parížskeho Fashion Weeku hovoril o rozchode návrhára Stefana Pilatiho so značkou Yves Saint Laurent. Pilati sa dávnejšie vyjadril, že pri práci pre módny dom so silnými koreňami ako YSL je skutočne ťažké presadiť aj jemné náznaky vlastného štýlu. Pamätáte si na dokument o Tomovi Fordovi? Jemu sám Laurent v osobnej korešpondencii vynadal, že jednou kolekciou zničil roky jeho práce.

Hedi Slimane Letom módnym svetom: Jar zmien a návratov

Hedi Slimane.

Voľné miesto po Pilatim nahradí Hedi Slimane. Ani ten však v módnej tvorbe nie je žiadny nováčik: skúsenosti naberal niekoľko rokov v tvorbe pánskych kolekcií pre značku Christian Dior; tam sa mu pánsky oblek sa podarilo predizajnovať úspešne, no v rokoch 1997-2000 pracoval aj pre YSL, kým ho nevystriel už spomínaný Tom Ford. Fotografii, ktorej sa tiež profesionálne venuje, sa plánuje venovať popri módnej tvorbe aj naďalej.

Mimochodom, bavia vás ešte správy o novom nástupcovi pre Diora? Módny žurnalista Colin McDowell tvrdí, že značka potrebuje novú krv, niekoho, kto by bol ako 21-ročný Yves Saint Laurent v roku 1957, ktorý “dámske oblečenie postavil do revolúcie”. Úplne s ním súhlasím a dúfam, že Bernard Arnault, ktorý značku vlastní, to vie tiež.

Druhý zaujímavý návrat, tento raz k vlastnej značke, patrí Jil Sander. Od roku 2005 sa tvorbe dámskych kolekcií venoval Raf Simons, no jeho kolekcia na sezóne jeseň/zima 2012 bude posledná. Kto ho nahradí? Samotná zakladateľka tejto značky. Vracia sa tak po 12 rokoch a jej prvé kúsky budeme môcť vidieť už v letnej tvorbe novej pánskej kolekciej. Zaujímavé je to, že späť sa nevracia prvýkrát: po svojom prvotnom odchode sa vrátila už v roku 2003, no len na krátku dobu. Uvidíme, či sa tento raz zahreje dlhšie.

Celkom dobre sa darí aj Tommymu Hilfigerovi, ktorému sa nielenže na Oprah Winfrey Show podarilo po rokoch konečne poprieť nepravdivé rasistické komentáre, no dokonca bol nominovaný aj na cenu celoživotného diela CFDA Awards. Na módne Oscary boli nominované aj Ashley a Mary-Kate Olsen za značku The Row a po prvýkrát sa medzi menami objavili aj blogeri, Scott Schuman a Garance Doré, ktorí sú nominovaní resp. získali ocenenie Eugenia Sheppard Media Awards. A kto je podľa odborníkov tento rok módna ikona? Nikto iný ako Johnny Depp. Nuž, hádam sa môžeme tešiť na perfektne vyžehlený oblek a modré sklá okuliarov aj pri udeľovaní ceny. Narozdiel od jeho kolegýň z Hollywoodu na to nepotrebuje ani pomoc štylistu.

Smutné správy sa týkajú Glorie Sachs, módnej návrhárky, ktorá zomrela vo veku 85 rokov. Sachs sa preslávila tým, že v roku 1953 doniesla z ostrova Capri nohavice so skráteným stirhom pod kolená — a nazvala ich, ako inak, “kapri” nohavice. Druhé úmrtie vo svete módy patrí buldogovi Marcelovi Narsovi, ktorý sa stal známy vďaka kampaniam pre kozmetické značku NARS. Celý svet za ním smúti a zdá sa, že dokonca viac, ako za Gloriou Sachs.

Jediný dinosaurus (jeho vlastné označenie), ktorý sa do hrobu tak skoro nechystá, je zrejme Karl Lagerfeld. Nielenže sa snaží predať svoj dom v Paríži za $5,2 milióna, no prednedávnom nakrútil aj nové módne video s názvom “Boy”, ktoré zachytáva nový model kabelky značky Chanel. (Pozrite si ho a nezabudnite do komentárov napísať, ako sa vám páčilo. Totiž, ako vždy vyzerá krásne — je však úplne bez pointy.) Čo sa inak týka Lagerfeldovho dátumu narodenia — ktorý je určený na rok 1933 — nie je celkom isté, že bol narodený v tomto roku, pretože pred troma rokmi to poprel. Možno teda má 78, možno nie; isté je však jedno: baví ho s číslami manipulovať podobne, ako to bavilo aj Coco Chanel, ktorá si rada uberala o rovných desať rokov svojho života.

Kto by však bol povedal, že podobné maniere má aj modelka Agyness Deyn? Mnohí len donedávna verili, že peroxidová kráska s roztopašnými krátkymi vlasmi má len 23 rokov, kým pravdou je, že má 29. Naviac ani jej meno nie je skutočné. Agyness, vlasným menom Laura Hollins, oba tieto fakty prikrášlila tak, aby na začiatku svojej kariéry vynikla medzi ostatnými modelkami čo najviac. Môžeme len skonštatovať, že je to dosť smutné. Keď začínala, mala len 18 rokov, no bála sa, že nedostane prácu, a tak si pár rokov ubrala. Nebyť toho, možno by nikdy nezažiarila v kampaniach Burberry či Giorgio Armani.

Nuž, aj taký je dnešný svet módy: mierne ostrý, plný zmien a stále nepredvídateľný. O to lepší dôvod sledovať, čo sa deje, však?

 



Zaradené pod: Módne ikony




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]