Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Absolventi VŠVU ukázali, ako vidia módu oni v divadle Meteorit na Čulenovej ulici v Bratislave. Svoje najčerstvejšie kolekcie predviedli na fashion show pre rodinu, priateľov a ľudí kultúrne sa potulujúcich, ktorú opäť moderoval Bruno Ciberej. Na prehlia

pridal Elena Senková 11.6.2012 o 0:00


Absolventi VŠVU ukázali, ako vidia módu oni v divadle Meteorit na Čulenovej ulici v Bratislave. Svoje najčerstvejšie kolekcie predviedli na fashion show pre rodinu, priateľov a ľudí kultúrne sa potulujúcich, ktorú opäť moderoval Bruno Ciberej.

kralova1 600x395 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Na prehliadke sa ako prvá predstavila generácia bakalárov. Jemná a ženská Lena Rypáková navodila psychoatmosféru, rorschachové škvrny však zjemnila motýľou témou, bielou farbou a priliehavosťou uniformných bodysuitov. Jej hodvábne zvrchníky sú zložené z motýlích krídel s rozpitým obrazcom farebných škvŕn.

Horúcu krv prehliadke dodala Maja Božovič. Namiešala veľa čiernej čipky spolu s rebelským punkom. Luxus čiernych šiat spojila s kvalitou pevných kabátov, tak ako sme zvyknutí na prehliadkach od Dolce&Gabbana, Gucci či aj u Johna Galiana. Maja navrhuje pre ženu, ktorá má v sebe najviac šelmy, tak ako čierna farba pigmentu.

Funkčnosťou pyžama psychiatrickej liečebne a krehkosťou baletných dresov sa inšpirovala Emma Korpová. Vo svojom módnom prelete nad Kukučím hniezdom použila viazanie namiesto gombíkov, prešívanie, ktoré pôsobilo ako krásne jazvy a skladanie vytvárajúce formované aplikácie.

Andrea Ganoczy spájala odlišnosti vecí, ktoré má rada, ako snowboarding a surfing, leto a zimu, priesvitné ľahké šaty s teplým úpletom. Andrea použila motív šípky ukazujúcej smer žene – cestovateľke.

Hosťom prehliadky bola Henrieta Kurčíková, ktorá predviedla svoju sériu 5 klobúkov. V celej škále graduje od slovenskej tradície k sado-maso praktikám. Svadobná parta so stužkami, kvetmi a čipkou je nežná, ale čierna a s nádychom fetišu dominy. Jej lesklé masky na tvár sú atmosferické, drsné a strohé.

Celá sála tlieskala novým talentom a my ich tvorbe držíme palce! A ako sa páči vám nová slovenská krv?

rypakova11 600x796 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Lena Rypáková.

rypakova3 600x727 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Lena Rypáková.

bozovic2 492x1000 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Maja Božovič.

korpova1 600x656 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Emma Korpová.

korpova2 600x462 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Emma Korpová.

korpova3 600x615 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Emma Korpová.

ganoczy2 600x399 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Andrea Ganoczy.

ganoczy3 600x915 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Andrea Ganoczy.

kurcikova 600x401 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Henrieta Kurčíková.

V polovici prehliadky mi stŕpla noha od fotenia v podrepe a žiara reflektorov bola hotovým peklom aj pre Bruna. Ale nie módnym, pretože nasledovali hviezdy ateliéru, budúci magistri umenia, ak nepokazia teoretické skúšky.

Mirka Ferklová ako jediná predviedla čisto pánsku kolekciu s názvom Day of(f) bussines. Od “kšeft” obleku navrhla oblekovú módu pre šport a rande. Na jej móle zažiaril charizmatický spevák, na túto príležitosť model, Thomas Puskalier, ktorý jej takto ukradol šou. Zaujímavým novým prvkom bolo “QR káro” použité na šáloch, v autorskej potlači QR kódom zakódované meno autorky.

Veľké ovácie zožal Martin Hrča pre svoje módne divadlo Tieň je diera vo svetle. Martin nám doprial zážitok z hry tieňa a postavil modelky na pomalú otočnú platňu. Siluety aj strihy dvojfarebných šiat podľa jeho slov odkazovali na etapy z československej histórie. Tma a tieň sa na sivej pohybovali v tlmených škálach fialovej a modrej.

Po kolekciách Clinical a Moravian Costume sa s ďaľšou ucelenou prácou predstavil Libor Komosný. Kolekcii Vertical, inšpirovanou architektúrou, vládne biela farba a čisté línie. Libor výrazne tvaruje ženskú siluetu, jeho saká XXL nadväzujú na výrazne rovné ramená podnikavých dievčat 80 rokov. Jeho tvorbe sa bližšie budeme venovať na Stajle už zajtra.

Unisex kolekciou It, teda To, zaujala Veronika Kostková. Veronika prehadzuje vnútorné a vonkajšie krajčírske prvky, vrství a ovíja, stiera žensko-mužský svet a vytvára nového človeka. Používa košeľové detaily, skinny strihy, vysoké goliere v tlmených neutrálnych farbách. Kolekcia pôsobí nositeľne, v štýle značky Paul Smith.

Svoj veľký talent ukázala aj Lenka Tatárová, ktorá vyskladala svoju kolekciu Provocative z rôznych materiálov, prvkov a farebnosti. Lenka absolvovala stáž vo vývojom centre Audi a aj vo svojej kolekcii použila technické materiály, zvláštne potlače a neutrálne farby s kvalitným strihom. Mňa oslovili jej krásne ženské úzke nohavice s vysokým pásom, detailne vypracované saténové blúzky a jemné postupné prechody v potlači.

Veľmi ženské boli modely od Lucie Královej, ktorá sa nechala inšpirovať sochou a antikou. Nosným detailom jej kolekcie Lost in Folds, teda Stratené v preklade, je jemné prekladanie látky. V každom modeli sa Lucie sústredila na zvýraznie inej časti figúry, vytvorila ľahké farebné kontrasty ale aj nečakané rozdiely medzi priliehavým a skladaným, lesklou látkou a rovnými strihmi. Jej dva modrožlté modely (na titulnej fotografii) podľa mňa patria k najlepším modelom prehliadky.

ferklova1 600x896 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Mirka Ferklová.

ferklova3 600x397 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Mirka Ferklová.

ferklova2 600x491 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Mirka Ferklová.

hrca1 593x1000 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Martin Hrča.

komosny1 600x401 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Libor Komosný.

komosny2 600x401 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Libor Komosný.

komosny3 600x494 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Libor Komosný.

kostkova3 600x401 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Veronika Kostková.

kralova1 600x395 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Lucie Králová.

tatarova11 600x845 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Lenka Tatárová.

tatarova12 600x265 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Lenka Tatárová.

tatarova14 600x649 Nová slovenská krv z Ateliéru 343

Lenka Tatárová.



Zaradené pod: Móda na Slovensku




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]