Prada má krstné meno. Je to Miuccia

Každý správny taliansky príbeh začína dvoma bratmi. Títo sa volali Mario a Martino a v roku 1913 si založili spoločný butik s koženým tovarom. Fratelli Prada (bratia Pradovci) predávali milánskym patricijom vlastné kabelky, lodné kufre aj dovezený tovar

pridal Elena Senková 2.7.2012 o 0:00


Každý správny taliansky príbeh začína dvoma bratmi. Títo sa volali Mario a Martino a v roku 1913 si založili spoločný butik s koženým tovarom. Fratelli Prada (bratia Pradovci) predávali milánskym patricijom vlastné kabelky, lodné kufre aj dovezený tovar z Anglicka, Ameriky a Rakúska. Dvaja páni riadili svoj obchod pevnými zásadami, napríklad takými, že ženy nemajú do biznisu čo rozprávať. Aj by to boli dodržali, ale jediný mužský nástupca, Mariov syn Antonio, sa o rodinný podnik vôbec nezaujímal. Firmu tak prekvapivo zdedila dcéra Luisa. O butik sa starala dvadsať rokov a keď ho v roku 1978 odkázala ďalšej žene, svojej dcére Miuccii, mala Prada ročný obrat okolo pol milióna amerických dolárov. Obchodného génia zdedila aj Miuccia a tá urobila z Prady celosvetovú značku. Práve Miuccia je Prada, ako ju poznáme dnes.

FASHION PRADA MAINIMAGE 600x771 Prada má krstné meno. Je to Miuccia

Miuccia Prada.

Nedajte sa pomýliť pokojným či konzervatívnom vzhľadom. Jedna z najvplyvnejších a najbohatších žien podľa magazínu Forbes, je energická talianka plná protikladov. Od jej modelov nedokáže odtrhnúť zrak nielen Marc Jacobs, ale celý svet. Má doktorát z politológie, ale päť rokov pôsobila aj v divadle Teatro Piccollo, kde študovala pantomímu. V sedemdesiatich rokoch bola známou feministkou a komunistkou. Dodnes zaryto tvrdí, že v tej dobe bol komunista každý Talian, ktorý mal aspoň trochu rozumu. Niet sa čo čudovať, povrávalo sa, že Cosa Nostra má silné väzby na Vatikán. A komunisti boli jedni z mála proti mafii.

Ako 29-ročná prevzala rodinný podnik. Rok predtým spoznala istého Patrizia Bertelliho. Tento šikovný mladý inžinier si založil svoju vlastnú firmu s koženým tovarom už ako 17-ročný. Neprišiel na bielom koni, ale ruku princeznej a pol kráľovstva k tomu získal nápadom. Presvedčil Miucciu, aby prestala predávať dovážaný tovar a zmenila štýl tradičnej Prada batožiny.

Jej prvá vlastá kolekcia čiernych nylonových tašiek a batohov zožala malé komerčné úspechy. Neskôr nasledovali prvé kolekcie topánok a dámskej konfekcie ready-to-wear a tie vyvolali senzáciu. Bertelli, ktorého Miucia volá vždy len priezviskom, prevzal manažment firmy. Expandoval do Florencie, Paríža, Madridu a New Yorku. Dnes tento manželský pár spravuje spoločnosť s 250 butikmi a ročným obratom vyšším ako dve miliardy amerických dolárov. Z pôvodne malej lokálnej rodinnej spoločnosti sa tak Prada stala celosvetovým synonymom kvality a bohatstva. Kabelka Prada je totiž vždy elegantná a luxusná, ale aj odolná a praktická. Prada, to sú jednoduché línie, základné farby a drahé materály. A samozrejme Miuccia, ktorá dáva Prade esenciu kontroverznosti a neobyčajnosti.

prada men fall 2012 600x337 Prada má krstné meno. Je to Miuccia

Najnovšiu pánsku kolekciu Prada na jeseň/zimu 2012 predvázali hviezdy ako Gary Oldman, Adrien Brody, Tim Roth či Willem Dafoe.

Prada striktne odmieta akúkoľvek spoluprácu s reťazcami ako je H&M. Miuccia tvrdí, že nemá rada zlé kópie.

“Jediné čo vidím, je zlá kópia. Ak vidíte vec, ktorá je lacná, musíte sa opýtať, prečo je taká lacná. Odmietam robiť zlé kópie svojich vecí. Ak by som však mala nápad ako vytvoriť niečo lacnejšie, ale pritom nové, urobím to. Taká vec však potrebuje úplne nové kritériá a výrobné spôsoby.”

Na Pradu pre široké masy preto ihneď zabudnite. Napriek tomu, že Prada je stále ready-to-wear a nie haute couture, nosiť ju je výsada. Skutočne dostupnejšia je jej druhá vlastná značka Miu Miu prezentujúca práve Miucciin osobitý štýl obliekania. Miu Miu bola jej detská prezývka a aj značka je oproti Prada štýlu viac mladistvejšia a sviežejšia. Miuccia šikovne reagovala na boom dostupnejších línií ostatných značiek po uvedení kolekcie Lagerfeld pre H&M.

Prada je však často obviňovaná z udržovnia kultu anorektickej chudosti. Takútu spoločenskú zodpovednosť módy Miuccia razantne odmieta. Osobne vyberá modelky na prehliadku a tvrdí, že jediným kritériom je pre ňu výraz ich tváre a oči. A pretože sa zameriava na čaro osobnosti od krku hore, nesústredí sa na obvod pása. Či ten prakticky existuje, alebo nie, Miucciu skutočne nezaujíma.

Móda nemá byť politická, či korektná, tvrdí. Nezabúdajte, že Miuccia je silne feministická, modelky teda nevníma ako vešiaky na šaty, ale ako skutočné ženy. Ale škandál sa nevyhol ani Miu Miu. Na jarnú kolekciu 2011 vybrala mladučkú Hailee Steinfeld. Kampaň v Anglicku zakázali, pretože iba 14-ročná herečka, dievčatko s veľmi smutným výrazom, potulujúca sa okolo železničných koľají, vyvolala vlnu nevôle anglických rodičov. Pre nasledujúcu kampaň vybrala tvrdohlavá Miuccia modelku Guinevere van Sennus, tentoraz 34-ročnú. Darmo, Miuccia má víziu a zhmotní ju podľa svojich predstáv, šokujúco a bez ohľadu na spoločenské očakávania.

MiuMiu2011Spring3 600x399 Prada má krstné meno. Je to Miuccia

Modelka Sasha Pivovarova v kampani pre Miu Miu jar/leto 2011.

“Móda je osobná. Ženy by sa mali naučiť, ako chcú prezentovať samé seba.” Musíte byť však mimoriadne silná osobnosť, aby ste svoje módne ja menili podľa Prady každú sezónu. Je to schizofrenické, smeje sa Miuccia, ale to je pointa. “Musíte sa výborne vyznať sama v sebe.”

Za najväčšie ženské peklo a väzenie, ktoré si robíme samy, považuje neustále sa zaoberanie vekom.

“Ženy sa na módu cítia pristaré a skrotnú. Najlepšie však vyzerajú tie, ktoré ostávajú divoké.” Kašlite na vek, odkazuje 63-ročná Miuccia. Ona sama prekonala krízu stredného veku len raz a to ako 33 ročná. “Bolo to hrozné. Najhorší rok môjho života! Také muky by som nepriala ani najväčšiemu nepriateľovi! Nestojí to za to.”

Podobne ako Lagerfeld, ktorý považuje nákup teplákov za stratu kontroly nad životom, aj Miuccia nerozumie súčastnej obsesii pohodlím. Kde skončí komfort za každú cenu? Nosením pyžama 24 hodín denne 7 dní v týždni? pýta sa. Ona sama si nikdy neoblečie džíny ani topánky na nízkom podpätku. Rada nosieva neónové spodné prádlo pod triezvymi bielymi šatami, alebo plastové banánové náušnice, či k outfitu učiteľky zdravovedy absolútne šokujúce topánky na vysokom podpätku. Miešanie konzervatívneho a neslušného, to je miucciovské!

Ak nájde niečo, čo neznáša, alebo sa jej zdá škaredé, zaručene to bude nový námet budúcej kolekcie. Najradšej spája v jednej kolekcii dve úplne odlišné veci. Niečo príliš provokatívne vždy vracia do klasického štýlu, tak, aby si to mohla obliecť aj Audrey Hepburn. Kedysi sa nevedela rozhodnúť, či módu milovať, alebo nenávidieť. Dnes vidí v móde najrýchlejší spôsob ako niečo povedať, alebo sa dozvedieť o ľuďoch.

Osobitný štýl je základ. O Taliankach, ktoré však každé ráno nacupkajú do kancelárie na vysokých podpätkoch a s veľmi zvýraznenými prednosťami, vravieva, že vyzerajú zúfalo.

“V skutočnosti čím viac chcete vyzerať sexi, tým je očividnejšie ako málo sexu v skutočnosti máte. Byť sexi na chvíľu je fajn. Ale stále, to je zúfalé. Sexi štýl na prvý pohľad vôbec nie je sexi.”

Picture 31 Prada má krstné meno. Je to Miuccia

Sandále na vysokom podpätku z najnovšej kampane Prada jar/leto 2012.

Elise Crombez Ymre Stiekema Guinevere Van Seenus Meghan Collison Natasha Poly Katryn Kruger by 600x400 Prada má krstné meno. Je to Miuccia

Aktuálna kampaň Prada jar/leto 2012.

Miuccia je aj známou mecénkou umenia. Prezentovala Turnerovu cenu, najprestížnejšie ocenenie umenia v Británii. Jej nadácia Fondazione Prada sponzoruje výstavy umelcov ako Anish Kapoor (skvelú inštaláciu sme videli na poslednom Bienále v Benátkach). Jej manžel vlastní jednu z najdrahších súkromných zbierok umenia a ona sama sa priatelí s umeleckou elitou, napríklad s Damienom Hirstom. Spolu s Francesccom Vezzolim, talianskym umelcom, vytvorila opulentný event v Los Angeles, v galérii súčastného umenia MoCA, na ktorom Lady Gaga v klobúku od architekta Franka Gehryho hrala na ružovom piane s potlačou od Damiena Hirsta a ruské tanečnice z Bolšoj Ťeatr tancovali v kostýmoch od Prady. Ako návrhárka získala za svoju prácu rešpektované ocenenie od Council of Fashion Designers of America (CFDA).

Už nikto nepochybuje, že Miuccia je umelkyňa. Mení ready-to-wear módu na umenie a legitímnu formu kultúry.

Osobne milujem Miucciinu horúcu autíčkovú kolekciu Prada jar/leto 2012. A vy?



Zaradené pod: Novinky




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]