Koniec jednej éry alebo Čo majú spoločné Raf Simons a Hedi Slimane

Život je plný zmien. Po udalostiach v posledných mesiacoch si platnosť tejto nadčasovej frázy overili aj značky Christian Dior a Yves Saint Laurent. Mená dvoch legiend, ktoré navždy zmenili módny svet, sa v súčasnosti skloňujú vo všetkých pádoch. Dôvod j

pridal Michael 16.7.2012 o 22:24


Život je plný zmien. Po udalostiach v posledných mesiacoch si platnosť tejto nadčasovej frázy overili aj značky Christian Dior a Yves Saint Laurent. Mená dvoch legiend, ktoré navždy zmenili módny svet, sa v súčasnosti skloňujú vo všetkých pádoch. Dôvod je prostý – dva módne domy a zároveň dôležité piliere francúzskeho štýlu a elegancie zažívajú možno najväčšiu revolúciu vo svojich dejinách. A môžu za to predovšetkým dvaja prakticky donedávna neznámi muži: Raf Simons a Hedi Slimane.

simons 600x400 Koniec jednej éry alebo Čo majú spoločné Raf Simons a Hedi Slimane

Raf Simons.

Najskôr ale príbeh, ktorý všetci poznáme.

Marec 2011. John Galliano je po megaškandále s protižidovskými výrokmi v istom parížskom bare odvolaný z funkcie kreatívneho riaditeľa značky Christian Dior a nenávratne opúšťa brány módneho domu. Módny svet je v šoku, no zároveň je zvedavý, kto ho nahradí. Hlava koncernu LVMH a firmy Dior Bernard Arnault tak dostáva neľahkú úlohu  — nájsť Gallianovho nástupcu.

Apríl 2012, Paríž. Po viac ako roku sa konečne dozvedáme, kto bude pokračovať v odkaze pána Diora a nahradí dekadentného génia Galliana. Stáva sa ním Raf Simons. Nevýrazný chlapec z Antwerp, doposiaľ známy ako hlavný návrhár Jil Sander, zarytý vyznávač jednoduchosti a minimalizmu. Už vo chvíli jeho zvolenia na nové miesto je každému jasné, že nadviazať na Gallianove dizajnové umelecké diela bude pre neho nadľudský výkon. Kráľ je však mŕtvy, nech žije kráľ!

Marec 2012, na inom mieste v Paríži. Stefano Pilati ako hlavný návrhár inej francúzskej legendy menom Yves Saint Laurent končí. Jeho nástupca je známy takmer hneď, a nie je ním nikto iný ako Hedi Slimane, muž známy svojou povesťou rebelanta a tiež tvorca nadovšetko si ceniaci slobodu. Módni nadšenci po celom svete, ktorí sa už stretli s jeho dizajnom, zatajujú dych.

Slimane pracoval u Diora a pred niekoľkými rokmi dokonca aj v YSL, rozhodne teda vie, do čoho ide. Oproti Simonsovi u Diora je však v trochu opačnej pozícii. Do karát mu nahráva fakt, že nahrádza konzervatívneho a neobľúbeného Pilatiho. Vedenie značky doňho očividne vkladá veľké nádeje. Hedi to vie, preberá zodpovednosť a robí prvé rozhodnutia. Mení názov módneho domu (už sa nevolá Yves Saint Laurent, ale Saint Laurent Paris), obmieňa kreatívny tím a módnej tlači oznamuje, že jeho prvú kolekciu pod hlavičkou nového zamestnávateľa si môže akurát tak predstavovať. Počas prehliadky totiž ostanú novinári a médiá za dverami. Zmena je predsa život.

hedi2 600x815 Koniec jednej éry alebo Čo majú spoločné Raf Simons a Hedi Slimane

Hedi Slimane.

Aké budú mať príbehy rozuzlenie, nikto netuší. Koniec ostáva otvorený. Prezieravejšia časť kritiky hovorí o tom, že rok 2012 bude v histórii módy prelomový, a to práve kvôli dvom mužom, ktorí zrazu sústreďujú vo svojich rukách viac moci, než na koľko boli zvyknutí. S veľkou mocou ale prichádza aj značná zodpovednosť a novopečení šéfnávrhári to vedia. Poznajú svoju povinnosť – priviesť im zverené módne domy do novej éry.

Buď uspejú, alebo zlyhajú. Lebo veľa tvorcov prichádza, a veľa tvorcov odchádza. Ale ich diela sú večné, ich stopa nezmazateľná. Na to, aby ste vošli do histórie, sú nevyhnutné dve veci: odvaha začať a sila vydržať.

Pri pohľade na týchto dvoch nenápadných pánov si len málokto uvedomí, že o pár desaťročí ich možno budeme nazývať spojnicou módy, spojnicou dvoch ér. Keď zvládnu svoje úlohy, stanú sa z nich oslavovaní inovátori a priekopníci, ktorí využili najväčšiu príležitosť svojho života.

A hoci sa môže zdať, že každý z dizajnérov je vzhľadom na povesť svojho predchodcu v inej pozícii, pri bližšom preskúmaní zistíme, že ich štartovacie čiary sú rovnaké. Obaja vedú skutočné francúzske legendy, majáky elegancie, ženskosti a vkusu. Obaja sú pod obrovským tlakom – ich kroky sleduje celý svet, ktorý je zvedavý, ako dopadne experiment, keď kormidlo obrovskej výletnej lode dostane do rúk mladý a neskúsený, avšak odvážny chlapec.

Otvorenou otázkou ostáva, čo nové prinesú.

Ako raz povedala Grace Coddington, kreatívna riaditeľka Vogue US, “Musíš ísť neustále vpred. Nikdy nemôžeš ostať pozadu.”

Budúcnosť módy sa začína práve dnes. A aj ja držím obom inovátorom palce najviac, ako viem.



Zaradené pod: Módne ikony




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]