Príbeh dámskej spodnej bielizne má dlhšiu históriu, ako sme si mysleli

Historici i módni fanatici boli prakticky len donedávna presvedčení o tom, že podprsenka ako časť spodnej bielizne v štýle, akom ju poznáme dnes, je záležitosťou posledného storočia. Zaujímavý objav v neďalekej Viedni však ukázal, že veci sa majú celkom

pridal Hana Jariabková 31.7.2012 o 0:00


Historici i módni fanatici boli prakticky len donedávna presvedčení o tom, že podprsenka ako časť spodnej bielizne v štýle, akom ju poznáme dnes, je záležitosťou posledného storočia. Zaujímavý objav v neďalekej Viedni však ukázal, že veci sa majú celkom inak.

slide 239392 1241047 free 600x361 Príbeh dámskej spodnej bielizne má dlhšiu históriu, ako sme si mysleli

Podprsenka s podobou, akú poznáme dnes, má 600 rokov.

Nález zo stredoveku, ktorý skúmali vedci z Innsbruckej Univerzity totiž ukázal, že ženy nosili podprsenky už pred 600 rokmi. Doteraz bola známa len hypotéza, že pred zhruba sto rokmi “zahodili” korzety a vymenili ich za tento moderný kus bielizne. Aj na obrazoch boli zachytené takmer výlučne odeté v dobových šatách — alebo takmer celkom bez nich.

Zaujímavé je, že tieto podprsenky v skutočnosti neboli len funkčné. Zmes ľanu a bavlny, z ktorých sa vyrábali, mali zdobenie vyšívanými vzormi či čipkou. Všetko teda nasvedčuje, že podprsenka s dvoma “košíčkami”, ramienkami a chrbtovým zapínaním mala uspokojiť náročné potreby žien už v stredoveku.

Spolu s vrchným dielom bol objavený aj spodný, ktorý by na prvý pohľad mohol pripomínať nohavičky. Historici však vylučujú, že o ne ide, a tvrdia, že patriť museli mužovi. Nohavice akéhokoľvek typu boli pripisované “vodcovi domácnosti”, ako symbol mužskej dominancie a moci. Boj o nohavice bol aj častým námetom historickej maľby. Ženy preto pod sukňami nenosili nič. A povedzme si úprimne, vzhľadom na “práva” žien v stredoveku to aj dáva zmysel, nie?

slide 239392 1241010 free 600x379 Príbeh dámskej spodnej bielizne má dlhšiu históriu, ako sme si mysleli

Spodná časť bielizne patrila výlučne mužom, argumentujú historici.



Zaradené pod: O móde pri káve




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]