Prečo ísť do kina na Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent mal iba 21 rokov, keď sa stal hlavou módneho domu Dior. Až do jeho smrti v roku 2008, bol jednou z najdominantnejších postáv módy. V tomto roku vyjdú dva celovečerné filmy o jeho búrlivom pracovnom a osobnom živote.  Prvý uvidíte v slo

pridal Táňa Matúšová 21.3.2014 o 22:41


Yves Saint Laurent mal iba 21 rokov, keď sa stal hlavou módneho domu Dior. Až do jeho smrti v roku 2008, bol jednou z najdominantnejších postáv módy. V tomto roku vyjdú dva celovečerné filmy o jeho búrlivom pracovnom a osobnom živote.  Prvý uvidíte v slovenských kinách od 27. marca.

yves 610x343 Prečo ísť do kina na Yves Saint Laurent

Majstri parížskej couture módy ako Christian Dior alebo Cristobal Balenciaga menili módu po celom svete, no až Yves Saint Laurent získal takú obrovskú osobnú slávu. V 60. a 70. rokoch bol pravidelne v bulvárnych stĺpčekoch a nekonečne fotografovaný s celebritami ako Rolling Stones, Andy Warhol a s najkrajšími modelkami dňa. Saint Laurent, narodený v koloniálnom Alžírsku v roku 1936, bol zázračný chlapec. Vždy posadnutý módou sa ako plachý teenager presťahoval do Paríža, aby pracoval pre Diora. O 3 roky neskôr Christian Dior zomrel a Saint Laurent prevzal jeho úlohu. Mnohí vo svete módy boli ohromení, no bolo jasné, že sa zrodila hviezda.

saint laurent ysl still 22 130701 4172 610x343 Prečo ísť do kina na Yves Saint Laurent

Pierre Niney hrá hlavnú úlohu vo filme Yves Saint Laurent. Je takmer dokonalým fyzickým obrazom mladého krásneho Saint Laurenta. Niney sa pripravoval 5 mesiacov na stvárnenie tejto úlohy. “Stretol som sa s mnohými ľudmi, ktorých Yves poznal. Centrom filmu je jeho vzťah Pierrom Bergom, ktorý bol Yvesov partner v biznise aj osobnom živote. Mal som šťastie sadnúť si s Bergom, ktorý má teraz 83 rokov a diskutovať o ich spoločnom živote.” povedal Niney. Keď Pierré Berge zazrel herca s dokončeným make-upom, nemohol ho volať inak, ako Yves.

yves saint laurent pierre niney 620x0 2 610x300 Prečo ísť do kina na Yves Saint Laurent

Režisér filmu, Jalil Lespert, bol tiež fascinovaný vzťahom týchto dvoch mužov. “Saint Laurent mal vždy revolučnú víziu dámskej módy, no osud mu dal moment slávy veľmi skoro, a bez Berga by možno nikdy nedosiahol taký úspech. Yves potreboval Berga emocionálne, aj keď náš scenár hovorí úprimne o problémoch, ktoré neskôr mali,” vysvetľuje Lespert . “Bol akýmsi poetom módy, ale tiež som chcel, aby ľudia videli, že bol zábavný, aspoň vo svojom intímnom kruhu.” Berge zase kombinoval zmysel pre estetiku a biznis, čo je veľmi vzácne.

Yves Saint Laurent still 4 Vogue 11Mar14 PR b 646x430 610x406 Prečo ísť do kina na Yves Saint Laurent

Film ukazuje, ako sa navzájom dopĺňali, bez toho, aby celkom našiel cestu dramatizovať, ako Saint Laurent totálne zmenil ženskú módu. Dal nám slávny “Le smoking” v roku 1966 a safari look, ktorý sa neskôr opakoval na mnohých iných prehliadkach. Potom, čo odišiel z módneho domu Dior, on a Berge posunuli módu preč od haute couture, smerom k pret-a-porter. Jeho veľkou myšlienkou bolo, že ženy môžu byť sexy, moderné a emancipované, tým že vyzerajú mierne androgýnne. Dnes ženy nepremýšľajú dvakrát, či si dajú široké rifle, či tričko. No vtedy dať žene elegantný nohavicový kostým, bola revolúcia.

yves2 610x406 Prečo ísť do kina na Yves Saint Laurent

Pierré Berge aktívne pomáhal pri tvorbe filmu. Poskytol prístup k archívom a dizajnom a pritom vôbec nezasahoval do scenára. Herec Guillaume Gallienne, ktorý ho hrá vo filme hovorí, že je miluje myšlienku ukázať mladej generácii, ako v 50. rokoch títo dvaja veľmi odlišní muži, boli spolu tak silní a odvážni. No keď sa po natáčaní stretol s Pierrom Bergom, jeho otázka znela: “Ako si to s ním zvládal?” Odpoveď bola jasná: “Bol som zamilovaný a trvalo to 50 rokov.”

pierre niney yves saint laurent lors d une 610x345 Prečo ísť do kina na Yves Saint Laurent

Film sa stáva temnejším, keď zaznamenáva Saint Laurentovu závislosť na alkohole a drogách a zároveň boj s depresiou a nátlakom z produkovania dvoch kolekcií za rok. Z mladého nesmelého, no šarmantného a energického Laurenta sa stal letargický  návrhár, ktorý niekedy ledva vedel, kde je. Postupne sa strácal v úzadí a skrýval sa za Bergovu agresívnu energiu. Aj počas jeho najviac extrovertných momentov bol obklopený najbližšími priateľmi, ktorí mu poskytovali ochranu. Yves Saint Laurent sa stal enigmou.

saint laurent ysl still 28 130701 1766 610x343 Prečo ísť do kina na Yves Saint Laurent

V snímke sa objavia aj Laurentove múzy a spolupracovníci či rivali, vrátane Betty Catroux, Loulou de la Falaise, či Karla Lagerfelda. Yves Saint Laurent je o zrode hviezdy, jej úspechoch, večierkoch, škandáloch, milencoch a o postupnom uhasínaní jej žiare.

Click here to view the embedded video.







Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]