FAST FASHION a jeho následky

Lacno, hlavne rýchlo, ako zo svetového móla od najlepších návrhárov. Nebolo to až tak dávno, keď šikovné mamy a babky dokázali obliecť celú rodinu. Samozrejme, že boli aj obmedzené zdroje, ale ľudia si oblečenie aj vážili. Staré svetre sa vypárali a získ

pridal Michaela Stanislavová 19.10.2018 o 9:39


stajlSK fast fashion 2 610x406 FAST FASHION a jeho následky

Lacno, hlavne rýchlo, ako zo svetového móla od najlepších návrhárov.

Nebolo to až tak dávno, keď šikovné mamy a babky dokázali obliecť celú rodinu. Samozrejme, že boli aj obmedzené zdroje, ale ľudia si oblečenie aj vážili. Staré svetre sa vypárali a získaný materiál poslúžil na nový kus oblečenia. Neskončili do polroka v koši, ako to je dnes na dennom poriadku. Neskôr však bol textil a látka dostupnejšia a začali sa objavovať prvé jedinečné second handy. Ceny klesli natoľko, že sa šiť a štrikovať neoplatilo.

A vtedy sa začal na trhu objavovať FAST FASHION priemysel.

Čo to vlastne je? Fast Fashion je už známym termínom. Jedná sa o priemyselný mechanizmus navrhnutý tak, aby vaše šaty vyšli z módy už za týždeň. Preberajú trendy prehliadkových mól a aplikujú do kolekcií predajcov oblečenia. Tie sa menia rýchlo a preto obchody zamerané na Fast Fashion vymieňajú svoje kolekcie oblečenia niekoľkokrát do mesiaca a ponúkajú ho za čo najnižšiu cenu.

Vo svete módnych blogerov je “nevhodné” nosiť rovnaké oblečenie počas dvoch sezón za sebou. Ak ste si mysleli, že oblečenie v obchode je rozdelené len do dvoch sezón (jar/leto, jeseň/zima), tak sa mýlite. Už v roku 2014 módny priemysel rozdelil oblečenie až do 52 mikro sezón. Šialené..

stajlSK fast fashion 3 610x697 FAST FASHION a jeho následky

Niet divu, že sa nakupovanie stalo pre mnoho ľudí liekom na nudu, stres, alebo kompenzácia na nízke sebavedomie.

Značky, ktoré bežne vidíme v našich nákupných centrách sú presne tým správnym príkladom. Ľahko dostupné štýlové oblečenie, za minimálnu cenu, podobajúc sa na drahé kúsky zo svetových mól. Pýtate sa, že čo je na tom predsa zlé? Nie je to len o štýlovom oblečení za pár eur, treba sa na to pozrieť z opačného konca. Nízka cena, viac kusov oblečenia za menšiu kvalitu. Taktiež značkové oblečenie negarantuje kvalitu, trvácnosť a etický prístup. Avšak nevyrába sa v takom neuveriteľnom množstve.

Masová výroba sa rovná masový odpad.

Lacná pracovná sila, znečistené prostredie a život ohrozujúce podmienky nie sú žiadna rarita. Cena je častokrát vykúpená detskou, otrockou prácou v ekonomicky rozvíjajúcich krajinách. Zväčša v továrňach pracuje celá rodina za minimálnu mzdu a bez akýchkoľvek ochranných rúšok alebo rukavíc. O zdravotnom a sociálnom poistení sa nemusíme ani baviť. Pod neustálym nátlakom na rýchlosť dodania tovaru do západných obchodov to častokrát končí smrťou. Len v roku 2013 si v Bangladéši tento nechutný priemysel vyžiadal 1129 obetí. Prepadli sme tomu.

stajlSK fast fashion 1 FAST FASHION a jeho následky

Prepadli sme masovému konzumu kvôli našej chamtivosti a vlastnej pýche.

A tak, ako má Fast Fashion dopad na spoločnosť, má najväčší podiel aj na znečistenú prírodu. Vo fabrikách sa skutočne pracuje s toxickými látkami, ktoré sa vylievajú do riek, tie sa bohužiaľ obmedzene kontrolujú a čističky vôd buď vôbec nie sú alebo aj tak dostatočne nefungujú. Následne vodu z týchto riek pijú zvieratá, dostávajú sa do pôdy a aj do potravín, ktoré konzumujeme. Preto nabudúce, keď uvidíš v “Primarku” krásne tričko v akcií z 29,99 na 5,99 zamysli sa, prečo to tak je. A zodpovedz si otázku, či to vážne potrebuješ a čo je za tým. Držíme palce.

Zoznam Fast Fashion brandov nájdeš tu.

stajlSK fast fashion 4 610x429 FAST FASHION a jeho následky







Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]