Chanel couture jeseň 2012: Revolúcia sa nekoná

“Budúcnosť v móde znamená šesť mesiacov.” Slová, ktoré na margo novej kolekcie pre módny dom Chanel povedal Karl Lagerfeld, dokonale vystihujú situáciu na poli couture prehliadok. Bežným masám neprístupné odevné skvosty sú stále ukážkou toho

pridal Michael 9.7.2012 o 0:00


00660m Chanel couture jeseň 2012: Revolúcia sa nekoná“Budúcnosť v móde znamená šesť mesiacov.” Slová, ktoré na margo novej kolekcie pre módny dom Chanel povedal Karl Lagerfeld, dokonale vystihujú situáciu na poli couture prehliadok. Bežným masám neprístupné odevné skvosty sú stále ukážkou toho najlepšieho a najkvalitnejšieho, čo máme v (prevažne francúzskej) móde možnosť vidieť, a zároveň a sa svetu ukazujú v plnej kráse až tesne pred sezónou, pre ktorú sú určené.

Tak či onak, haute couture nie je mŕtva, ako to hlásajú jej odporcovia, len ju možno prirovnať k akémusi vtákovi, žijúcemu v obrovskej zlatej klietke. Kŕmia ho luxusné módne domy svojimi kolekciami, ktoré predstavujú každú sezónu z jediného dôvodu, a tým je prestíž ich značky. Nehovoriac o tom, že dotknúť sa ho môžu len vyvolení. Filozofiu a históriu ale nechajme bokom, veď zaiste ste zvedaví na to, čo nám najnovšie navaril božský Karl.

Takmer osemdesiatročný Lagerfeld je stále vo forme, čo nie je nič prekvapivé. Za tie roky sme si už zvykli. Prekvapenie sa nekoná ani v prípade kolekcie – tá jesenná couture je ako vždy elegantná, nádherne ušitá, pomerne ucelená, a… akási rovnaká. K tomu sa ale dostanem neskôr.

Základným stavebným kameňom tejto línie je, podľa slov samotného tvorcu, snaha o “new vintage”.

“Vintage je depresívna”, vysvetľuje svoj zámer Karl. “Ale new vintage je niečo úplne nové. Je to príprava na niečo, čo príde a pretrvá.”

Nevedno, čo presne sa autorovi znepáčilo na vintage štýle, ale každá snaha o vytvorenie niečoho nového sa cení. Ani v tejto línii nesmelo chýbať niekoľko rýdzo “lagerfeldovských” prvkov, ktoré jednotlivé outfity koncepčne prepájajú a tiež plnia funkciu nanajvýš estetickú.

Hneď v prvých modeloch sú to lesklé polopriehľadné pančuchy, ktoré akoby chceli svetu vykričať, že sivá je vlastne nová čierna. Sú podobné tým, ktoré sme videli v minuloročnej kampani Oscara de la Renta, no na rozdiel od nich Lagerfeld zvolil triezvejšiu cestu – miesto výrazného farebného latexu použil jemný hodváb so saténovým leskom.

Lesk bol ostatne spoločným menovateľom takmer všetkých outfitov na prehliadke, aj úplne čierne a matné modely boli ozvláštnené lesklým doplnkom, najčastejšie opaskom.

Ďalším zo série Karlových podpisov sú rukávniky. O tom, že je to jeho doména, svedčí aj fakt, že sa objavujú takmer v každej kolekcii, len vždy v inom prevedení. Tentokrát sú lesklé, rozšírené v oblasti dlaní a pôsobia skôr drsne až rebelantsky, čím vybočujú z elegantného tónu celej série. Celé to však zachraňujú nanajvýš ženské detaily, ako napríklad mašličky, šatky na krk uviazané do jemného uzlu a flitre. Silným ťahákom pre romantické duše je niekoľko krásnych modelov v rôznych odtieňoch maximálne ženskej ružovej farby.

Outfity sú až na pár dizajnových prehreškov veľmi pekné, je tu však ešte čosi. Couture línia je opäť ukážkou nezameniteľného štýlu Chanel, no to je zároveň aj jej najväčším nedostatkom. Ak máte pocit, že podobnú kolekciu ste už niekde videli, nie ste veľmi ďaleko od pravdy. V porovnaní s minuloročnou prehliadkou je zmena minimálna. Dokonca aj obsadenie modeliek bolo takmer totožné s minulým ročníkom… Jednoducho, Karl svetu už niekoľko sezón predstavuje to isté, len v odlišných farbách a strihoch. Déja vu v znamení dvoch prepletených “C” je síce vizuálne príjemné, no takto už dopredu vieme, čo príde o rok. Alebo žeby nie?

ch01 Chanel couture jeseň 2012: Revolúcia sa nekoná

Chanel haute couture, jeseň 2012.

ch02 Chanel couture jeseň 2012: Revolúcia sa nekoná

ch03 Chanel couture jeseň 2012: Revolúcia sa nekoná

ch04 Chanel couture jeseň 2012: Revolúcia sa nekoná

ch05 Chanel couture jeseň 2012: Revolúcia sa nekoná



Zaradené pod: Módne prehliadky




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]