Second Hand na kilogramy!

Každý poznáme pojem second hand. Jedná sa o oblečenie z druhej ruky, ktoré ešte má potenciál využitia. Na Slovensko a Česko tento trend lacného oblečenia prišiel začiatkom 20. storočia, keď prebývajúce použité oblečenie určené na charitatívne účely v záp

pridal Michaela Stanislavová 21.4.2019 o 7:44


stajl secondhand 01 610x457 Second Hand na kilogramy!

Každý poznáme pojem second hand. Jedná sa o oblečenie z druhej ruky, ktoré ešte má potenciál využitia. Na Slovensko a Česko tento trend lacného oblečenia prišiel začiatkom 20. storočia, keď prebývajúce použité oblečenie určené na charitatívne účely v západných európskych štátoch, bolo predávané aj v našich krajinách.

Momentálne sa stal z toho akýsi trend a “sekáče” nevyhľadávajú len ľudia snažiac sa ušetriť, ale aj milovníci originality. Podľa štúdie v roku 2014 stúpa popularita second handu a väčšina zákazníkov vníma oblečenie z druhej ruky ako o nič horšej kvality, než nové oblečenie.

V súčasnosti nie sú obmedzené len na kamenné obchody, objavujú sa aj second hand e-shopy, dokonca niektoré firmy vytvárajú second handové reťazce.

Vo väčšine sekáčoch to funguje tak, že každý kúsok oblečenia je ohodnotený svojou cenou. Tá sa odráža od stavu a značky oblečenia a vytvorí sa jednotná suma.  Avšak nie všetky fungujú na tento spôsob.

stajl secondhand 03 610x407 Second Hand na kilogramy!

Existujú tzv. kilogramové second handy.

Na Slovensku nie sú také známe, jedná sa skôr o second handy v zahraničí.

Konkrétne napríklad vo Francúzsku, ktorý sa volá Kilo Shop a Kawaii Kilo Shop. Tieto secondhandy majú viac pobočiek a sú na rôznych miestach v Paríži. Oblečenie funguje na princípe farby čipu. Každý kúsok má pripnutý čip, ktorý znázorňuje cenu váhy.

Červená je najlacnejšia a za kilo oblečenia zaplatíte len 20€.

Naopak, žltá/oranžová je najdrahšia a za jeden kilogram dáte aj 60€.

Obchody majú väčšinou dva poschodia rozdelené na značkové a basic veci. Okrem oblečenia sa tam dajú zohnať rôzne topánky, či klobúky a doplnky.

Conversky v každej veľkosti a farby visia zaviazané na schodoch a vyberať si je vážne z čoho. V prepočte za jeden pár conversok by ste zaplatili od 12 do 18 €. Naopak, rifľová bunda značky Levi’s by vás stála niečo cez 26 €.

Obyčajné tričká typu H&M sú cenovo ohodnotené na desiatky centov a mikiny do pár eur.

Všetko záleží od farby čipu a veľkosti a váhy kúsku oblečenia.

Čo myslíte, kedy príde tento štýl second handov aj ku nám na Slovensko? Prípadne nakupujete z druhej ruky, alebo aký máte na to názor?

Názor zanechajte v komentári.

stajl secondhand 06 610x981 Second Hand na kilogramy!

stajl secondhand 02 610x457 Second Hand na kilogramy!

stajl secondhand 04 610x407 Second Hand na kilogramy!

stajl secondhand 05 610x813 Second Hand na kilogramy!







Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]