Prada obvinená z rasizmu! Vytvorila postavičky pripomínajúce opice!

Škandál za škandálom. Po pár týždňoch, kedy mala značka Dolce & Gabbana na krku obvinenie z rasizmu (čítaj tu), ju nasleduje aj talianska módna značka Prada. Spoločnosť, ktorá vlastní 250 obchodov v 65 krajín sveta, prišla s netypickými príveskami či

pridal Michaela Stanislavová 27.12.2018 o 7:36


Prada Otto Toto top 610x421 Prada obvinená z rasizmu! Vytvorila postavičky pripomínajúce opice!

Škandál za škandálom. Po pár týždňoch, kedy mala značka Dolce & Gabbana na krku obvinenie z rasizmu (čítaj tu), ju nasleduje aj talianska módna značka Prada.

Spoločnosť, ktorá vlastní 250 obchodov v 65 krajín sveta, prišla s netypickými príveskami čiernych opíc s názvom Otto Toto.

Práve tieto rozšírili na sociálnych sieťach a v médiách poriadny škandál. Ľudia sa začali búriť a tvrdiť, že majú rasistický charakter. Preto ich talianska high fashion značka musela stiahnuť z obchodu regálov a aj z internetového predaja. Sama ale odmieta akúkoľvek spojitosť čiernych postavičiek s rasovou nenávisťou.

Podľa potálu Bussines Insider postavičky stvárňovali stereotypné predstavy o černošských tvárach. Čierne opičky s obrovskými červenými perami sú prejavom termínu blackface a teda karikatúrou ľudí tmavej pleti.

Medzi prvými na to upozornila newyorská právnička menom Chinyere Ezie na svojom Facebooku, kde sa pod príspevkom objavilo tisícky komentárov.

Newyorská komisia pre ľudské práva oznámila, že módnej talianskej spoločnosti poslala list a začalo sa voči nej vyšetrovanie. Ak by dokázali, že Prada zámerne mierila na rasizmus, hrozí jej pokuta vo výške až 250-tisíc dolárov.

Aj keď si fashion značka stojí za svojou pravdou, nakoniec sa ospravedlnili.

Prada Group odmieta rasistické zobrazenie. Napriek tomu sa ospravedlňujeme, všetky postavičky stiahneme z výkladov aj obehu. Figúrky nechceli nikoho uraziť a nemajú mať žiadnu spojitosť s reálnym svetom.

Prada Otto Toto Pradamalia 1 610x315 Prada obvinená z rasizmu! Vytvorila postavičky pripomínajúce opice!

Prada Otto Toto Pradamalia 2 610x342 Prada obvinená z rasizmu! Vytvorila postavičky pripomínajúce opice!

Prada Otto Toto twitter Prada obvinená z rasizmu! Vytvorila postavičky pripomínajúce opice!







Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]