Debutant s budúcnosťou

Predstavte si nasledujúcu situáciu: najvplyvnejší módni návrhári tejto doby sedia v jednej miestnosti, za jedným stolom. Konkrétne Karl Lagerfeld, Marc Jacobs, Nicolas Ghesquiere, Riccardo Tisci, Raf Simons, Phoebe Philo a Humberto Leon. Celú situáciu vo

pridal Michael 11.10.2014 o 11:39


tait2 flaunt Debutant s budúcnosťou

Predstavte si nasledujúcu situáciu: najvplyvnejší módni návrhári tejto doby sedia v jednej miestnosti, za jedným stolom. Konkrétne Karl Lagerfeld, Marc Jacobs, Nicolas Ghesquiere, Riccardo Tisci, Raf Simons, Phoebe PhiloHumberto Leon. Celú situáciu vo vypätom tichu pozorne sleduje Delphine Arnault, dedička luxusného konglomerátu Lousi Vuitton Moët Hennessy a zároveň iniciátorka stretnutia. Ako sama podotkla, je to možno prvýkrát, čo sa najcennejšie talenty týchto čias zišli pri jednom stole. A za jediným účelom: vybrať meno, ktoré zamieša karty v budúcnosti ich tvorivého priemyslu.

Nie, to nie je fikcia, ale reálny moment, z ktorého sa zrodil Thomas Tait. Kanaďan s britskými koreňmi, ktorý na seba strhol medzinárodnú pozornosť v máji tohto roka, keď sa stal víťazom debutového ročníka Ceny LVMH. Najväčší luxusný koncern sveta totiž už pred niekoľkými rokmi začal proklamovať podporu mladých dizajnérskych talentov, čo vyústilo do projektu dosiaľ nevídaných rozmerov. Cena LVMH (LVMH Prize) bola nápadom Arnaultovej prvorodenej dcéry a v súčasnosti výkonnej viceprezidentky dvorného módneho domu skupiny, Louis Vuitton. Spomedzi dvanástich finalistov vyberali víťaza na osobnej prezentácii kreatívni riaditelia najdôležitejších značiek, patriacich koncernu. Víťaz okrem ročného mentorstva pod vedením najpovolanejších dizajnérov skupiny získal aj investíciu v hodnote 300 tisíc eur do rozvoja svojej značky, no najväčším, hoci neoficiálnym lákadlom bol dozaista prísľub hviezdnej dizajnérskej budúcnosti, ako aj nezanedbateľnej mediálnej publicity.

tait1 610x305 Debutant s budúcnosťou

Thomas Tait

jury1 610x406 Debutant s budúcnosťou

Odborná porota LVMH Prize

Stačilo desať minút prezentácie a bolo rozhodnuté. Novou hviezdou pod gigantickými ochrannými krídlami LVMH sa stal nenápadný mladý muž s dlhými vlasmi. Pravda, nenápadný iba na prvý pohľad. Pri pohľade na životopis 24-ročného Taita je každému jasné, že ide o mimoriadne ambiciózneho workoholika s umeleckými génmi. Po prvýkrát vzbudil pozornosť pred troma rokmi, keď sa vo veku 21 rokov stal vôbec najmladším absolventom prestížnej školy Central Saint Martins na magisterskej úrovni. Už vtedy sa dostal do povedomia vyhľadávačov talentov a head-hunterov veľkých značiek: svojim dôrazom na sochársku precíznosť a neustále hľadanie moderných prístupov k tvorbe.

taitdelphine 610x422 Debutant s budúcnosťou

Výkonná viceprezidentka LVMH, Delphine Arnault, vyhlasuje víťaza súťaže

jury 610x382 Debutant s budúcnosťou

Ostatne, dôvody, prečo Tait ohúril aj Lagerfelda a ďalšiu šestku vplyvných mien módneho biznisu, skvele demonštruje aj jeho súčasná línia na jeseň/zimu 2014. Je antitézou všetkého konvenčného, čo sa na mólach zvyčajne objavuje, a v mnohých ohľadoch prekonáva aj latku domovského Londýna, ktorý je spomedzi veľkomiest známy ako dobré inkubačné prostredie pre mladých tvorcov. Niečím pripomína Muglera, inde zas zreteľne vidieť vplyvy slávnej londýnskej školy. Tait sa nepára so siluetou, symetriou ani vzorovým zložením – na všetko má vlastnú odpoveď. Strihy nie sú ani príliš úzke, ani oversized, látky ani transparentné, ani nepriehľadné. Akoby na alternatívne sa tváriacom podnose servíroval vlastnú alternatívu k obom stranám zaužívanej kontrastnej škály. Nielen aktuálna kolekcia, ale celá jeho dosiaľ neveľká tvorba predstavuje nepreskúmanú studnicu a jej ďalší vývoj je ťažko predvídateľný aj pre ozajstných expertov. Možno práve to je vlastnosť, ktorá oslovila aj porotu, zloženú z tých najpovolanejších. Nemusíte byť ale Marcom Jacobsom, aby ste odhadli veľký potenciál, ktorý skrýva.

aw14 610x430 Debutant s budúcnosťou

Thomas Tait AW/2014

Sám novoobjavený talent hovorí, že nemá žiadne múzy a nepotrpí si ani na typické výlety za inšpiráciou. Zrod jeho tvorivého procesu prichádza počas bežných, rutinných činností, kedy musí „všetko odložiť a ihneď naskicovať základnú myšlienku“. Ešte v roku 2010, keď zakladal vlastnú rovnomennú značku a zároveň predstavoval svoju debutovú jesennú kolekciu, povedal magazínu Bussiness of Fashion: „Nechcem pre svoju kariéru šialené stúpanie nahor, rýchle prachy ani stať sa ďalším prominentným návrhárom.“ Podľa očakávania skromné tvrdenie (na začiatočníka), ale časy sa menia. Vzhľadom ku skutočnostiam posledného roka a najmä faktu, že jeho meno sa nachádza na listine chránencov najvplyvnejšej luxusnej skupiny sveta, ktovie, do akej miery ho možno brať vážne. Možno nebude mať na výber.

Autor je módnym redaktorom vo viacerých slovenských ženských magazínoch. 



Zaradené pod: Módne ikony, LVMH, Thomas Tait




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]