To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Ďalší z kreatívnych ošiaľov menom fashion week sa skončil a svet módy je opäť v obraze, čo sa bude nosiť nadchádzajúcu jesennú sezónu. Avšak pozor, nasledujúce outfity si oblečú len vyvolení. Vybrané módne značky v Paríži prezentovali tvorbu haute coutur

pridal Michael 23.7.2012 o 0:00


Ďalší z kreatívnych ošiaľov menom fashion week sa skončil a svet módy je opäť v obraze, čo sa bude nosiť nadchádzajúcu jesennú sezónu. Avšak pozor, nasledujúce outfity si oblečú len vyvolení. Vybrané módne značky v Paríži prezentovali tvorbu haute couture.

hcf2012 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Dizajnéri parížskeho haute couture: Elie Saab, Raf Simons, Jean Paul Gaultier a Donatella Versace.

Christian Dior

Bez debaty najočakávanejšia udalosť roka. Predstavenie debutovej kolekcie Rafa Simonsa pre Christian Dior prebehlo za účasti všetkých dôležitých mien módneho sveta – v prvých radoch sedeli Alber Elbaz, Riccardo Tisci, Marc Jacobs, Olivier Theyskens i Donatella Versace. Všetci boli zvedaví, ako si novopečený kreatívny riaditeľ Simons poradí s neľahkou úlohou – nadviazať na prácu dekadentného génia Galliana.

Nech sa už na kolekciu pozeráte z ktoréhokoľvek uhla, jednoznačný verdikt neexistuje. Stúpenci Gallianovej vizuálnej roztopaše, ktorá ešte pred niekoľkými sezónami sprevádzala každú prehliadku pod hlavičkou Christian Dior, boli právom sklamaní. Naopak, milovníci jednoduchej elegancie zažili príjemné prekvapenie. Simons nezradil svoj štýl, stavil na jednoduchosť a minimalizmus, ale nezanedbal ani základný Diorov identifikačný znak – maximálnu eleganciu. Možno povedať, že Simons našiel stopu a držal sa jej, celá línia sa vracia do doby vzniku značky a pripomína elegantný, no nie príliš gýčovitý new look originálneho majstra Diora.

Je predčasné tvrdiť, že módny dom Christian Dior našiel za Galliana dôstojného nástupcu. Nedá sa však uprieť, že nový hlavný návrhár sa pomerne rýchlo zorientoval v neznámom prostredí a všetko nasvedčuje tomu, že našiel smer, ktorým sa značka bude uberať. Čo bude ďalej?

cd1 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Christian Dior, haute couture jeseň 2012.

cd2 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

cd3 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Versace

Od smrti ikony menom Gianni Versace uplynulo v týchto dňoch presne pätnásť rokov. Jeho podpis, ktorý navždy zmenil módny svet, však žije dodnes pod vedením jeho sestry a múzy Donatelly. Tá prehliadkou couture na sezónu jeseň 2012 vzdala hold bratovi, čo je aj vidieť. Všetky outfity doslova kričia odkaz značky Versace, ktorý možno vyjadriť jedným slovom: glamour.

Pestré farby, vzory, lesk, flitre, koža a legendárne logo medúzy sú prvotriedne ingrediencie, a z nich Donatella pripravila sen módnych maniačok a milovníkov talianskeho štýlu. Najvýraznejší dojem zanechávajú krásne rozviate šaty, v ktorých každá modelka vyzerala ako skutočná filmová hviezda kráčajúca po červenom koberci. Autorka nenechala nikoho na pochybách, že Versace to so ženami jednoducho vie a ovláda osvedčený návod, ako vyzerať krásna a sexy.

v1 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Versace, haute couture jeseň 2012.

v2 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Maison Martin Margiela

Prehliadka módnej značky s magickými iniciálami MMM vzbudzuje pozornosť prinajmenšom preto, lebo Maison Martin Margiela je podľa oficiálnych informácii ďalším dizajnérom, ktorý sprístupní svoju módu masám prostredníctvom kolaborácie s odevným gigantom H&M.

Couture kolekcia sa vyznačuje avantgardne ladenými outfitmi, dôraz bol kladený na prepracovanosť detailu. Šlo o pomerne neprehľadný mix minimalistických strihov, priehľadných materiálov a ťažko identifikovateľných strihov. Kolekcii chýbal zjednocujúci prvok, čo však v avantgardnej móde nie je nič výnimočné. Neprehliadnuteľným prvok boli masky predvádzajúcich modeliek; ani jednej z nich nebolo vidieť do tváre, tento trik však nepoužila značka po prvýkrát, a akosi to k menu Martin Margiela patrí. Rovnako ako utajená identita hlavného návrhára značky, ktorý sa po prehliadke na móle tradične neukázal.

mmm To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Maison Martin Margiela, haute couture jeseň 2012.

Ellie Saab

Kráľ večerných šiat, ktorého tvorbu si obľúbil aj rad hollywoodskych herečiek, prišiel do Paríža predviesť niečo, čo možno súhrnne označiť ako čipkovaný raj. Spočiatku vytvoril dojem farebnej strohosti, keďže jednotlivé modely prezentoval za radom po farbách, pričom ako prvé vyšli na mólo čierne a biele šaty. Tento dojem ale zachránili jemné odtiene, ktorými prehliadka pokračovala.

Tvorca sa tiež pohral s priehľadnosťou materiálov, k čomu ho použitie čipky priam navádzalo. Výsledný dojem tak nezrádza zaužívaný rukopis Ellie Saab; detalistické, zvodné a veľmi ženské šaty, v ktorých sa mihne len náznak nenositeľnosti typickej pre haute couture. Ako inak?

es1 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Elie Saab, haute couture jeseň 2012.

es2 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Jean Paul Gaultier

Prezentácia novej Gaultierovej kolekcie už tradične pripomínala skôr divadelné predstavenie ako módnu prehliadku. Gaultier zas raz odignoroval všetky náznaky prichádzajúcich trendov a vybral sa vlastnou cestou. Opäť hrali prím čierne outfity, metalický lesk, vysoké klobúky a bohatá kožušina. Opäť poslal na mólo Andreja Pejica, androgynného topmodela, ktorý navždy zmenil prístup modelingovej branže k rozlišovaniu pohlaví. Opäť mala jeho šou teatrálnu a škandalóznu príchuť, na akú sme boli zvyknutí ešte v časoch najväčšej slávy Yves Saint Laurenta, majstra škandalóznej elegancie.

Ak by som mal ale zaradiť Gaultierov štýl k niektorému zo súčasných tvorcov len na základe tejto línie, povedal by som, že Gaultier je mladším bratom famózneho Johna Galliana. Teatrálnosťou outfitov skutočne evokuje bývalého šéfnávrhára značky Dior, no stále uprednostňuje minimalizmus pred nekompromisnou eleganciou. Tým akoby bol akýmsi prienikom Simonsa a Galliana a predstavoval to najlepšie z oboch. No predsa je to stále Jean Paul Gaultier, návrhár stojaci na hranici medzi módou a fantáziou.

jpg1 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

Jean Paul Gaultier, haute couture jeseň 2012.

jpg2 To najlepšie z haute couture jeseň 2012

jpg3 To najlepšie z haute couture jeseň 2012



Zaradené pod: Módne prehliadky




Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Stajl.sk 2024 / [email protected]